11 Kasım 2012 Pazar

The Casual Vacancy-Eleştirleri

Kitap Arkası:
“Barry Fairbrother kırklı yaşlarındayken beklenmedik bir şekilde öldüğünde, küçük bir kasaba olan Pagford sarsılır. Pagford arnavut kaldırımlı pazar yeri ve eski manastırıyla görünüşte tipik bir İngiliz kasabasıdır; fakat bu şirin görüntünün arkasında savaşta olan bir kasabadır. Zenginler fakirlerle, gençler ebeveynleriyle, karılar kocalarıyla, öğretmenler öğrencileriyle savaştadırlar… Pagford ilk göründüğü gibi değildir. Ve Barry’den boşalan belediye meclisindeki koltuk yakında kasabanın bugüne kadar gördüğü en büyük savaşın katalizörü haline gelecektir. Kim hırs, ikiyüzlülük ve beklenmedik açığa vurmalarla dolu bir seçimde zafer kazanacak?”

15 yıldır ne yazacağım; nasıl yazacağım ve hatta neredeyse nerede yazacağım belliydi. Bir röportaj sırasında sıradaki kitaptan bahsedince bir kez daha kendimi aynı kapana kısılmış hissettim. İşte bu yüzden ’Casual Vacancy’, ’Political Fairy Tales’ten önce geldi. Artık ne yapacağımı öngörmek bile istemiyorum.”-J.K Rowling

Eleştirmenler eserin bir baş yapıt olarak görülmemesi gerektiğine; Harry Potter’la kıyaslanmaması gereken bir türde olduğuna ve yazarın “Political Fairy Tales” öncesi kendisini baskıdan uzak farklı bir dünyada rahatlatmak istediğinde hemfikir.

Kitap Amazon(UK)’da 9 eurodan (yaklaşık 21 TL)n satışta. Harry Potter serisinde de e-Kitap karşıtı tavrını göstermekten çekinmeyen yazar bu seferse e-Kitap fiyatlarını yüksek tutarak hayranlarından tepki topluyor. Üstelik, Amazon(US)’da 17 dolardan (yaklaşık 30 TL) satışa sunulan e-Kitap versiyonunun tek sorunu fiyat da değil; değiştirilemeyen karakter boyutu nedeniyle e-kitap okurları “büyüteçle okunabilir” diyerek tepkilerini sunuyorlar. Şimdilik kitaba dair tek olumsuz eleştiri bu yönde görünüyor.
 -Alıntıdır-

Hiç yorum yok: